Ni vet rymdspelet som påbörjades i förra bloggposten, Så gör du ett spel med Ruby? Jag kunde inte låta bli att fortsätta på det, trots att jag skrev att ni skulle få klara resten själva. Så i slutet av detta inlägg ligger nu en tidig julklapp till er som kört fast eller behöver ytterligare inspiration: ett färdigt litet spel, med en del kommentarer till den nya koden.

I korthet så har jag lagt till ytterligare en klass, Asteroid, som används för att skapa asteroider (om man ska vara petig är det en enda asteroid som dyker upp om och om igen) som vårt rymdskepp ska försöka undvika att krocka med. Den bildfil som jag hänvisar till i programmet, ”asteroid.png”, följer med när man laddar ner verktyget Kids Ruby. Och så har jag stulit en bakgrundsbild, ”Space.png”, från ett av de exempelspel som ingår i Rubyinstallationen, fast jag har beskurit den så den passar in i vårt spelfönster och döpt om den till ”space2.png”. Precis som när det gällde rymdskeppet så kan man, om man så föredrar, förstås rita både asteroid och bakgrund själv i Paint eller annat ritprogram. Till sist har jag lagt in en poängräknare samt metoder som stoppar spelet om skeppet träffas av en asteroid.

Ni som har läst de två senaste inläggen om Ruby vet redan det här, men för eventuella nytillkomna läsares skull: För att spelet ska funka på din egen dator måste du ha installerat Rubytolken (hur du gör beskrivs här), sparat själva programmet som en Ruby-fil och så måste de bildfiler som används ligga i samma katalog som programfilen. Sedan är det bara att starta spelet via Rubys kommandoprompt. Mitt eget high score är, i skrivande stund, 380. Kan någon av er slå det, tro?

Nu tar jag bloggledigt över jul- och nyårshelgerna, så det här blir sista inlägget i år. Sedan starten i oktober har bloggen haft cirka 500 besök – tack för det! Och välkomna åter 2013, då jag bland annat ska ta mig an Javascript och kanske prova på Arduino. Dessutom ska jag, har jag tänkt, försöka bygga en egen liten applikation som ungarna kan träna programmering med. Hej!

/Mats

Det utbyggda programmet hittar du här.

Annonser