I somras postade jag en lista över 20 verktyg för nybörjarkodare i olika åldrar. Att det finns ett stort intresse för sådana resurser är tydligt – inlägget blev snabbt ett av de två i särklass mest visade på denna blogg. (Det andra handlar om ”programmeringsspel” och ligger här.)

Under det knappa halvår som förflutit sedan dess har jag snubblat över ytterligare ett antal sajter och appar för er som vill börja programmera. Dels nya, som tillkommit sedan förra inlägget, dels sådana som jag inte kände till eller hade provat förut. När nu Hour of Code – kampanjen som ska introducera programmering för miljontals skolbarn runt om i världen – stundar tycker jag att det är dags för en uppföljande lista. Liksom förra gången är samtliga listade resurser helt eller delvis gratis.

1. Code.org

Det är ideella Code.org som ligger bakom ”kodtimmen”. På den här sajten har organisationen lagt upp ett antal övningar som kan fungera som en introduktion till visuell programmering med verktyg som Scratch. Här är det dock inte Scratch-katten, utan Angry Birds-fåglar och zombier, som ska programmeras. Instruktionerna är, åtminstone till stor del, på svenska.

2. Kodable

Vem kan motstå små ulliga, gulliga bollar som tjuter av glädje när man skickar iväg dem på uppdrag? Inte jag i alla fall. Själva grundidén med denna Ipad-app känns igen från andra kodspel såsom Cato’s Hike och Move the Turtle – det handlar om att pussla ihop algoritmer som löser olika problem. Frågar du mig så är Kodable snäppet roligare. Stundtals blir spelet kanske lite tjatigt, men tanken är väl att koncept som loopar och metoder ska nötas in ordentligt.

3. CodeHS

CodeHS vänder sig till ungdomar i gymnasieålder och är en sajt med videor och interaktiva övningsuppgifter som lär ut grunderna i Javascript, HTML och CSS. Merparten av materialet är bara tillgängligt för betalande kunder, men den första kursmodulen är gratis.

4. Programmr

Programmr beskriver sig som ett labb där studenter och entusiaster kan testa, förbättra och visa upp sina kodkunskaper. På sajten kan du skriva och köra kod direkt i webbläsaren, och göra övningsuppgifter i ett stort antal programspråk som exempelvis Ruby, Python och Java. Du kan också delta i programmeringstävlingar med olika inriktningar.

5. LearnStreet

I det stora landet i väster poppar de upp som svampar ur jorden, de här utbildningssajterna med inriktning mot programmering. Ofta har de riskkapitalbolag i ryggen. Det gäller även LearnStreet, som med interaktiva tutorials i Ruby, Python och Javascript konkurrerar med sajter som Codecademy och Code School.

6. Stencyl

Du känner dig färdig med Scratch, men är inte riktigt redo för ”riktig” programmering? Då kanske Stencyl kan vara ett alternativ. I Stencyl använder du pusselprogrammering à la Scratch för att skapa spel. Med gratisvarianten kan du bara göra Flash-spel för publicering på webben, men är du villig att betala några hundra per år kan du även skapa spel för både Windows, Mac, Linux, IOS och Android.

7. Code Maven/Game Maven

Kanske har du stött på Code Monster, en interaktiv Javascript-kurs avsedd för (engelskspråkiga) barn. Upphovsmannen Greg Linden har även skapat två liknande (men svårare) tutorials för ungdomar och vuxna: Code Maven och Game Maven. Den förstnämnda är avsedd för tonåringar, den andra för äldre tonåringar/vuxna som har viss erfarenhet av programmering.

8. Grok Learning

Jag har bara ytliga kunskaper i Python, men mitt intryck är att det är ett (nästan) lika bra nybörjarspråk som Ruby. På Grok Learning kan du gå en interaktiv nybörjarkurs i Python. De två första modulerna är gratis.

9. Turtle Academy

Ända sedan 1960-talet har språket Logo använts för att lära ut programmering. Främst är det förknippat med så kallad turtle-grafik, eller sköldpaddsgrafik. Och än i dag finns det gott om alternativ för nybörjare som vill prova på Logo-programmering. Ett av dessa är sajten Turtle Academy, där du i ett tjugotal lektioner kan lära dig programmeringens grunder. Eller bara lattja lite på ”Logo-lekplatsen”.

10. Pluralsight

Till sist vill jag tipsa om Pluralsight, som erbjuder ett stort antal programmeringskurser i form av screencasts för både nybörjare och yrkesverksamma utvecklare. Sajten har också tre gratiskurser för barn: En i programspråket C#, en i Scratch och en i verktyget MIT App Inventor, som används för att skapa Android-appar. Om även det övriga materialet lockar får du vara beredd att betala, men det går att prova gratis i upp till 10 dagar.

Jag hoppas att förslagen ovan ska räcka till inte bara en, utan åtskilliga timmars kodande för både små och stora nybörjare. Som vanligt får du som själv sitter inne med tips gärna posta en kommentar.

/Mats