Att skapa webbsidor på det gamla hederliga sättet, genom att skriva HTML, är kul. Men är det programmering? Det beror på vem du frågar. Att åsikterna kraftigt går isär framgår till exempel av den här diskussionstråden. Själv lutar jag, i likhet med författaren av detta blogginlägg, nog åt nej, bland annat eftersom HTML och andra märkspråk saknar grundläggande konstruktioner som loopar och villkorssatser. Men jag tillstår att även jasidan har hyfsade argument. Och även om diskussionen är lite intressant känns det inte särskilt viktigt att ha en tydlig åsikt.

Vad jag däremot är helt övertygad om, det är att HTML är en alldeles utmärkt väg in i programmeringens värld. För det första är det lätt att komma igång. Om du har tillgång till en vanlig dator, då har du redan allt du behöver för att kunna knacka HTML: en texteditor och en webbläsare. ”Riktiga” programspråk kräver däremot installation av mjukvara som en kompilator eller programtolk och ibland särskilda utvecklingsverktyg. Ofta är det ett helvete, rent ut sagt, att sätta upp en fungerande utvecklingsmiljö.

För det andra: Genom att skriva HTML lär du dig att använda en texteditor och du blir snabbt varse fördelarna med att skriva på ett snyggt och strukturerat sätt, med indrag etc, samt vikten av att stava rätt och sätta konstiga tecken på precis rätt ställen. Det kommer du att ha nytta av om du senare går vidare till annat kodande. För det tredje är HTML ett lämpligt, för att inte säga nödvändigt, första steg för dig som vill lära dig att skapa exempelvis spel och grafik med Javascript.

Och så är det ju skojigt att skapa en alldeles egen, personlig hemsida som till skillnad från exempelvis denna blogg eller de sociala mediernas profilsidor inte följer några givna mallar. Nu är det ju långt ifrån alla som har tillgång till serverutrymme för en hemsida, men hos Neocities kan du snabbt, enkelt och alldeles gratis skapa en egen webbplats på upp till 20 megabyte. (Om du väljer att stödja detta finfina projekt med en struntsumma per månad får du ett mycket större utrymme.)

Dessvärre är det ont om bra, svenskspråkiga nätresurser för dig som vill lära dig HTML från grunden. I synnerhet om du är ett barn. Men du som förstår engelska kan välja och vraka mellan olika interaktiva verktyg varav flera är omnämnda här och här. Och om du inte har något emot pappersböcker kan jag återigen rekommendera smått klassiska HTML och CSS-boken av Rolf Staflin.

Lycka till med programmeringen! Eller vad man nu ska kalla det.

/Mats

Annonser